Szarlotka z lukrem

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Prosty przepis na klasyczną szarlotkę z lukrem



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 400 g mąki Basia Extra Wypiek typ 550
  • • 200 g cukru
  • • 150 g masła
  • • 100 g śmietany 18%
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 2 żółtka
  • • szczypta soli
  • • skórka z cytryny
Nadzienie
  • • 3 kg jabłek
  • • sok z cytryny
  • • 4 łyżki bułki tartej
  • • 1 łyżeczka cynamonu
  • • 1 łyżeczka kardamonu
  • • 1 łyżeczka imbiru
Lukier
  • • 120 g cukru pudru
  • • 40 g masła
  • • 2 łyżki mleka
  • • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jabłek
Obrane jabłka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Dodajcie sok z cytryny i rozpocznijcie gotowanie. Pamiętajcie, aby raz po raz wymieszać jabłka. Kiedy sok wygotuje się, dodajcie do jabłek aromaty: cynamon, kardamon i imbir. Dodajcie też bułkę tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć. Całość wymieszajcie do połączenia się składników i pozostawcie do momentu wykonania ciasta.
Ciasto
Rozpuśćcie masło i pozostawcie je do wystudzenia. Do miski dodajcie wszystkie wymienione składniki, czyli: mąkę, cukier, przygotowane masło, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól, śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę i ręcznie wyróbcie ciasto do połączenia się składników. Zajmie Wam to tylko kilka chwil. Teraz ciasto podzielcie na pół. Każdą połowę ciasta rozwałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wymiar blaszki. Po rozwałkowaniu pierwszej porcji ciasta zdejmijcie pierwszy arkusz papieru i ciasto przenieście do blaszki na papierze, na którym teraz leży. Dodajcie przygotowany farsz z jabłek i wyrównajcie powierzchnię. Teraz na wierzch połóżcie drugą warstwę rozwałkowanego ciasta. Dla ułatwienia ciasto możecie układać na jabłkach w mniejszych kawałkach.
Pieczenie
Szarlotkę włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie bez termoobiegu, w trybie piekarnika góra-dół, 40 minut.
Lukier
Rozpuśćcie masło i dodajcie do niego resztę wymienionych składników. Całość wymieszajcie - utworzy się gęsty lukier, który musicie wylać na upieczoną, jeszcze ciepłą szarlotkę i go rozprowadzić. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis