Chleb razowy żytnio - orkiszowo

trudność: Łatwe
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto na chleb:
  • • 180 g Mąki Basia Żytnia Pełnoziarnista
  • • 360 g Mąki Basia z Orkiszu Pełnoziarnista
  • • 7 g suszonych drożdży
  • • 400 ml letniej wody
  • • 2 łyżki oleju
  • • 1 łyżka soli
  • • 2 łyżeczki cukru
  • • mieszanka ziaren do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczyn:
Do połowy ilości wody ( letnia) wskazanej w przepisie dodaj drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszaj i pozostaw na ok. 30 minut w ciepłym miejscu czyli do momentu kiedy zaczyn stanie się aktywny. Aktywny zaczyn charakteryzuje się wzrostem i pojawieniem się “bąbelków” dwutlenku węgla. Zamiast 7 g suchych drożdży można użyć 25 g drożdży świeżych. W tym przypadku procedura wykonania zaczynu jest następująca: do letniej wody dodać cukier i pokruszone drożdże. Mieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać mąkę. Całość wymieszać do połączenia się składników i pozostawić do na ok. 20 minut do aktywacji drożdży.
Wykonanie chleba:
Do miski dodaj wszystkie mąki, zaczyn, sól oraz oliwę. Wszystko wymieszaj łyżką lub ręką do połączenia się składników. Następnie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Alternatywnie użyj robot planetarny wyposażony w hak. Ciasto musi mieć zwartą strukturę. Ciasto na chleb inaczej zachowuje się w zależności od pory roku - temperatura i wilgotność. W razie konieczności dodaj odrobinę wody lub mąki pszennej. Wyrobione ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 h. Ciasto na chleb podwoi w tym czasie swoją objętość. Odgazowanie ciasta na chleb: Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i wyrabiaj je przez kilka minut. Na tym etapie absolutnie nie podsypuj ciasta na chleb mąką. Keksówkę: 12x 35 cm wysmaruj olejem. Z ciasta uformuj walec. Włóż ciasto do formy. Rozprowadź je równomiernie. Ciasto przy pomocy atomizera lub pędzla posmaruj wodą i posyp je ziarnami. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Półka środkowa, BEZ termoobiegu. Do piekarnika włóż pojemnik z wodą. Piecz chleb przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z keksówki i ponowienie umieść go w piekarniku na kratce na ok. 10 minut, tak aby chleb opiekł się z każdej strony. Upieczony chleb wyłóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia. Gotowe.

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis